Voordelig genieten van garnalen deze kerst

Geplaatst op: 18 December 2018

Garnalen voor kerst

Toen ik klein was wisten mijn broertje, zusje en ik dat het kersttijd was wanneer de garnalen, gerookte zalm en andere luxe producten weer op tafel kwamen. Mijn moeder kocht deze producten tijdens de feestdagen en voor speciale gelegenheden. Verse garnalen en gerookte zalm zijn omgerekend namelijk redelijk duur.

Prijsreductie van 21%

Op dit moment zijn de feestdagen weer begonnen en is het dus tijd voor vislekkernijen, gourmetten en gezelligheid. Goed nieuws, want deze kerst wordt voor degenen die van garnalen houden 21% voordeliger dan vorig jaar! In september brachten verschillende media als RTL, het NRC, de Volkskrant en vele anderen het bericht dat de garnalen vangst het dit jaar te goed doet. De kilo prijs van garnalen op de tussenmarkt voor handelaren (de visafslag) was daardoor gedaald van 10-15 euro naar 3 euro. Uiteindelijk zou de consument dit ook merken.

Bij supermarktscanner houden wij de supermarktprijzen bij om eerlijk en transparant inzicht te krijgen in prijsveranderingen over de tijd. Op die manier kunnen de hollandse garnalen prijzen ook worden bekeken. Tijdens de analyse bleek dat vooral de Hollandse garnalen, die duurder zijn, sterk in prijs zijn gedaald. Niet gek, omdat Cocktail garnalen niet in de Noordzee gevangen worden.

Olvarit Ontbijtpap prijs stuk duurder dan normale Graanontbijt voor volwassenen

Interessant is dat je de prijs van Hollandse garnalen al vanaf juni ziet dalen terwijl de media pas in september over de goede vangst berichtten en de kiloprijs 2 maanden eerder in juli nog op een normaal niveau zou zitten. Waren de supermarkten al eerder op de hoogte van een goede vangst dit jaar? Of waren er andere factoren die eerder dit jaar zorgden voor een prijsdaling?

Ook na de daling van 21% ligt de kiloprijs van Hollandse garnalen in de supermarkt boven de 40 euro terwijl de visser er 3 euro per kilo voor ontving. Zou dat liggen aan het feit dat de garnalen eerst naar Marokko vervoert worden om daar gepeld te worden? Misschien blijft er nog een mooie marge voor de supermarkt over.

Wat heb je aan dit inzicht?

Dit jaar was de garnalen vangst in de Noordzee extra goed. Deze kerst kan je hier dus wat van profiteren t.o.v. van het jaar ervoor. Dat gaan velen waarschijnlijk doen, want uit het paginabezoek van supermarktscanner.nl is te zien dat de pagina's voor het vergelijken van garnalen in december flink gestegen is.

Naast dit specifieke voorbeeld, kan je natuurlijk elk moment zelf de prijshistorie van producten bekijken, en bijhouden (of een melding ontvangen) wanneer het product in de aanbieding is. Kijk maar eens wat er de afgelopen periode met de prijs van Calvé pindakaas is gebeurd.

Veel succes!
Over supermarkt scanner

Als data analist van beroep analyseer ik dagelijks bergen aan data om relevante inzichten op te doen en op basis daarvan keuzes te maken en verbeteringen aan te brengen. In mijn vrije tijd ontwikkel ik deze vaardigheden verder door het analyseren van supermarktprijzen.

Mijn doel is om de alledaagse consument te helpen met het maken van goede keuzes tijdens het doen van boodschappen en inzicht te geven in de prijstechnieken en -fluctuaties horende bij supermarkt producten. Zo koop ik zelf bepaalde producten nooit buiten aanbiedingen, het liefst haal ik groente en fruit wanneer ze in het seizoen zijn en ik weet wanneer een aanbieding beter lijkt dan dat hij is.

Ik doe dit project geheel vrijblijvend en ben niet verbonden aan een bepaalde supermarkt of merk. Daarmee zijn de inzichten op deze site objectief en onafhankelijk.