Goedkoopste Supermarkt 2021

Laatste update: 8 mei 2021

Waar zijn A-merken momenteel het goedkoopst?

Deze week is de goedkoopste supermarkt met een prijsverschil van 0% t.o.v. de duurste. In de grafiek hieronder staan de prijzen van 2021 tot nu toe (8 mei 2021).
Let op: Aanbiedingen niet meegerekend.

De prijsindex is gebaseerd op de totaalprijs van 50 A-merkproducten die bij alle 8 supermarkten worden verkocht (totaal 400 prijzen). Het is een onafhankelijk onderzoek met objectief geselecteerde merkproducten uit een gebalanceerde mix van categorieen. Let op: lokale filialen van Jumbo en Hoogvliet wijken soms af van hun landelijke prijsniveau.

Met de supermarkt scanner prijsindex wordt het gemiddelde verschil in prijsniveau tussen supermarkten zichtbaar. Daarmee is wekelijks te volgen welke supermarkt het goedkoopste is in A-merken. De prijzen worden wekelijks vernieuwd waardoor het verloop gedurende het jaar te zien is.

Inzichten

0% goedkoper dan

In de laatste stand van de prijsindex ( 8 mei 2021) was de duurste supermarkt en de goedkoopste supermarkt. Bij betaalde je gemiddeld 0% meer voor dezelfde producten.

Doe je vaak boodschappen zonder op aanbiedingen te letten? Of zijn de aanbiedingen die week niet interessant? Kies dan liever voor de goedkopere supermarkt.

0 euro op jaarbasis besparen

Gemiddeld besteedt een huishouden van 3 personen (kind jonger dan 3 jaar) 350 euro per maand aan boodschappen voor voeding (bron: Nibud). Als de helft daarvan huismerken of versproducten zijn en de rest merkproducten kan er maximaal 0 euro per jaar bespaard worden door de boodschappen bij de goedkoopste supermarkt te halen. Op dit moment is de goedkoopste met een prijsverschil van -0% ten opzichte van de duurste.

Bovenstaande berekening houdt geen rekening met aanbiedingen. Doe je slim inkopen? Dan kan je ook ook bij duurdere supermarkten goed inkopen. Vooral Albert Heijn heeft vaak hele goede bonusaanbiedingen.

Achtergrondinformatie

Alleen A-merken

Op dit moment worden voor de prijsindex 50 merkproducten gevolgd. Er is een balans gekozen tussen verschillende categoriën zoals ontbijt, snacks, avondeten etc. Denk bijvoorbeeld aan Quacker Cruesli, Duyvis Borrelnootjes of Bertolli Pastasaus. Ook enkele producten voor gezinnen (baby-voeding) en huisdierhouders zijn meegenomen.

Huismerken en de versafdeling, zoals kaas en vleeswaren zijn niet meegenomen in de prijsindex. Bij de versafdeling gaat het veelal om producten van verschillende ambachtelijke herkomst en van verschillende kwaliteit. Een goedkopere prijs is niet per se beter en producten die evenveel kosten kunnen sterk in kwaliteit verschillen. Anderzijds gaat het bij merkproducten altijd om precies hetzelfde product, waarbij de prijs het enige verschil is. Eventueel wordt er later een extra huismerken index toegevoegd.

Aanbiedingen niet meegenomen

Als een product in een bepaalde week in de aanbieding is, wordt dit niet meegenomen. De prijsindex gebruikt altijd de reguliere prijs. Bij een product waarvoor geldt: 3 halen 2 betalen, zou je kunnen zeggen dat het product 2/3 van de prijs is, je moet er dan wel 2 van kopen (en bent dus 2 keer zoveel kwijt).

Omdat merkproducten relatief vaak in de aanbieding zijn, zegt de prijsindex dus niet alles. Iemand die slim inkoopt zorgt dat een groot deel van het boodschappenkarretje uit aanbiedingen bestaat.

Objectief en onafhankelijk

Supermarkt scanner heeft geen afspraken met supermarkten of derden en heeft uitsluitend ten doel de consument te voorzien van objectieve en transparante inzichten met betrekking tot prijs en assortiment. Elke supermarkt heeft zijn kracht en supermarkt scanner heeft en geeft geen voorkeur. Goedkoper betekent niet altijd beter.

Volg ook de prijshistorie van producten

Over het algemeen geeft de bovenstaande grafiek de prijsverschillen tussen supermarkten goed weer. Meestal is het procentuele verschil namelijk ook voor individuele producten ongeveer gelijk. Echter, de reguliere productprijzen veranderen wel eens en ook aanbiedingen hebben een effect. Daarom houdt supermarktscanner voor elk individuele product de prijshistorie bij. Zo kan je elk moment per product de goedkoopste supermarkt vinden.

Klik bijvoorbeeld op een van deze drie producten:

Kipfilet Coca cola Calvé Pindakaas

Dit soort inzichten kan je voor duizenden producten opzoeken:

Pindakaas prijshistorie AH

Hoe vind je de goedkoopste supermarkt per product?

Voor het vinden van de goedkoopste supermarkt is de prijsindex in de grafiek hierboven een goede start. Als je niet op aanbiedingen let, kan je momenteel het beste terecht bij .

Daarnaast loont het om de supermarkten bij jou in de buurt op een rijtje te zetten voor het product waar je naar opzoek bent. Dan heb je een actueel overzicht van de huidige prijs in elke supermarkt, inclusief de aanbiedingen van die week.

Zie bijvoorbeeld een vergelijking voor Doritos Nacho Cheese (gesorteerd op prijs per kilo) :

Doritos Supermarkt Vergelijking