Besparen op boodschappen

5 tips die je niet eerder hebt gehoord

Laatste update: 25 Augustus 2018

Hoe kan je het beste besparen op boodschappen?

Dat je niet met een lege maag boodschappen moet doen weten we nu wel. Vertel iets nieuws! Hieronder 5 echte tips om te besparen op boodschappen. Ze zijn gebaseerd op prijsanalyes van supermarkt prijzen in 2018.

Tip 1: Koop bepaalde merken nooit voor de volle prijs

Besparen op boodschappen doe je voornamelijk door slim in te kopen met aanbiedingen. Sommige producten zijn zo vaak in de aanbieding dat je de folders niet eens meer bij hoeft te houden. Loop je bijvoorbeeld op een willekeurige dag de Albert Heijn binnen, dan heb je zo'n 50% kans dat Robijn wasverzachter die dag 1+1 gratis is (zie afbeelding hieronder).

Dit geldt voornamelijk voor A-merken in de categorie (af)wasmiddel (Sun, Dreft, Robijn, etc.) en verzorging (Nivea deodorant, Aquafresh tandpasta, Palmolive zeep etc.) met name bij Albert Heijn en Jumbo.

Maar ook merk producten uit andere categorieën zijn regelmatig in de aanbieding (hoewel niet 1+1 gratis). Zoals Doritos en Coca cola. Bekijk via Supermarktscanner of jouw favoriete merk ook regelmatig in de aanbieding is. Zo kun je flink wat geld besparen op boodschappen.

Let op: ben je niet zo merk getrouw? Dan zijn huismerken vaak nog goedkoper (zie de Tip verderop).

Tip 2: Niet elke aanbieding is de moeite waard

Zie je een bordje 'ACTIE' of 'AFGEPRIJSD' hangen? Steek dan niet gelijk je hand uit om het product in je mandje te stoppen. Kijk eerst altijd even naar de oorspronkelijke prijs. Vooral als de aanbieding geldt op een aantal verschillende producten. Het ene product is minder duur dan de ander.

10 cent korting valt nog best tegen, of niet?

Tip 3: Koop in het seizoen, of juist niet

Deze heb je misschien toch eerder gehoord, maar wellicht nog niet met de onderbouwende prijsgeschiedenis erbij. Wil je besparen op boodschappen? Eet dan groente en fruit wanneer ze in het seizoen zijn. Zo zijn de aardbeien momenteel (Augustus 2018) een stuk goedkoper dan een paar maanden terug.

Het omgekeerde kan ook waar zijn. Trek in Ben & Jerry's ? Het afgelopen zomerseizoen waren ze bij Albert Heijn niet in de aanbieding. Ervoor, en erna wel. Hoewel, 4 euro is nog steeds een hoop geld! Wil je echt besparen op boodschappen, koop dan liever een ander merk.

Tip 4: Huismerken vaak goedkoper dan A-merken 2e gratis

Ben je niet zo merk vast? Dan zijn huismerken vaak toch voordeliger dan A-merken. A-merken worden dusdanig duurder geprijsd dat ze zelfs in de aanbieding voor een goede marge zorgen. Soms is het merk product wel degelijk van hogere kwaliteit of lekkerder, maar soms ook niet.

Tip 5: Nooit meer folders doorbladeren, gewoon een notificatie

Sommige producten zijn niet vaak maar wel eens in de aanbieding. Meestal gaat het om luxere producten zoals vis of biologische/fairtrade producten zoals Tony's Chocolonely. Geldt dat ook voor een van jouw favoriete producten? Zorg dan dat je een melding krijgt wanneer het zo ver is. Zo was de gerookte zalm bij PLUS de afgelopen tijd 1 keer in de aanbieding.

Via de aanbiedingen volgen functionaliteit van Supermarktscanner ontvang je bericht zodra producten die jij volgt in de aanbieding zijn (deze dienst is gratis).

Veel succes met besparen op boodschappen

Recentelijk schreef de Volkskrant over de tarieven die A-merken betalen om bij Albert Heijn (en andere supermarkten) in de bonus te zijn. Een erg interessant artikel waarin gesteld wordt dat een groot deel van de meerprijs op A-merken het marketing budget van het product weer in gaat. Dat marketing budget wordt dus betaald door de consument. Echter, diegenen die slim inkopen zijn de lachende derde! Gebruik bovenstaande tips en inzichten dus om slim in te kopen en te besparen op boodschappen.

Wist je dat je op Supermarktscanner van bijna alle supermarkt producten de prijshistorie kunt bekijken? Bijvoorbeeld:

Kipfilet Coca cola Calvé Pindakaas