Uien en aardappelen afgelopen weken duurder

Geplaatst op: 07 Augustus 2018

Extra droge zomermaanden

Het is het zomerseizoen en het is u vast niet ontgaan, 2018 behoort tot de 5% droogste jaren ooit gemeten sinds de start van de metingen in 1906. De maand juni was nog nooit zo droog als dit jaar.

Naast een toename aan strandbezoeken, watersport en ijsverkoop heeft het zonnige weer van de afgelopen tijd ook minder fijne consequenties. Een daarvan is de invloed op de oogsten in de landbouw. Bij supermarkt scanner hebben we ingezoomd op een mogelijk effect van de droogte op het prijsniveau van uien en aardappelen.

Uien zijn duurder

Op verscheidene akkerbouw- en groenteteelt websites werd de afgelopen dagen vermeld dat de oogsten van uien dit jaar tegenvallen waardoor de opbrengst tot 60% lager kan uitvallen. Ook verwachtten veel boeren en groentetelers een maand geleden al dat de gemiddelde uienprijs voor oogst hoger zou zijn dan 10-15 euro per 100 kilo.

Volgens een artikel in de telegraaf van een maand geleden (10 juli 2018) verwachtte Albert Heijn geen snelle invloed van de droogte op groente prijzen voor de consument. Ook uien werden in het artikel benoemd, wel zijn de prijzen van uien vanaf de 2e week van juni (week 24) flink gestegen. Het kan echter ook met een nieuwe oogst te maken hebben.

Basis netje in prijs verdubbeld

Zo is de basis variant gele uien (netje van 2 kg) bij elke supermarkt bijna in prijs verdubbeld (bekijk hier de prijshistorie van alle uien) bijvoorbeeld de uien bij de Jumbo:

Uien prijshistorie Jumbo

Alleen niet biologische uienprijzen flink gestegen

Er is een verschil tussen de prijsstijging van rode uien, gele uien en biologische uien. De prijzen van biologische uien zijn maar lichtelijk gestegen. Daarentegen waren rode uien op het hoogtepunt tijdens de 2e week van juli gemiddeld 31% duurder dan normaal. Gele uien (niet biologisch) waren gemiddeld 45% duurder dan voorheen. De prijsstijging begon daar al eerder.

De afgelopen twee weken nemen de prijzen weer iets af, maar zitten nog even niet op het niveau van voorheen.

Uien prijshistorie Jumbo

Ook aardappelprijs omhoog

Na enige tijd stabiele prijzen was er een plotse prijsverhoging in juni, waarschijnlijk vanwege een nieuwe lading geimporteerde aardappelen maar mogelijk beinvloed door extra droogte deze zomer. We zullen zien hoe de prijzen zich verder ontwikkelen. Momenteel is de gemiddelde prijs van aardappelen (zak van 5kg) 20% duurder dan in mei.

Uien prijshistorie Jumbo

En wat nu?

We hoeven nu niet massaal over te stappen op rijst en pasta in plaats van aardappelen. Een gemiddelde stijging van 20% - 40% is gelukkig nog te overzien omdat de absolute prijzen van uien en aardappelen meevallen. Zulke prijsschommelingen komen bij andere groenten en fruit ook voor, afhankelijk van het seizoen. Toch tellen alle kleine beetjes mee en zal men per maand zonder er bij stil te staan net iets meer (een paar euro's) kwijt zijn aan boodschappen. Overigens zijn sinds juni veel andere prijzen bij supermarkten ook iets gestegen.
Over supermarkt scanner

Als data analist van beroep analyseer ik dagelijks bergen aan data om relevante inzichten op te doen en op basis daarvan keuzes te maken en verbeteringen aan te brengen. In mijn vrije tijd ontwikkel ik deze vaardigheden verder door het analyseren van supermarktprijzen.

Mijn doel is om de alledaagse consument te helpen met het maken van goede keuzes tijdens het doen van boodschappen en inzicht te geven in de prijstechnieken en -fluctuaties horende bij supermarkt producten. Zo koop ik zelf bepaalde producten nooit buiten aanbiedingen, het liefst haal ik groente en fruit wanneer ze in het seizoen zijn en ik weet wanneer een aanbieding beter lijkt dan dat hij is.

Ik doe dit project geheel vrijblijvend en ben niet verbonden aan een bepaalde supermarkt of merk. Daarmee zijn de inzichten op deze site objectief en onafhankelijk.